A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Плосківський ліцей Полянської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області
Закарпатської області

ЗВІТ

Дата: 26.05.2023 13:57
Кількість переглядів: 27

ЗВІТ

про роботу рою «Соколи» Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри

 «Сокіл» («Джура»)

 (середня вікова група)

«Місія добра»

 

 

                                       

 Автор  та  укладач:  Станкович  Олена Михайлівна,

заступник директора з навчально-виховної роботи

 

РОЙОВЕ ГАСЛО:  За синє небо, за жовте колосся,

                                   боротися треба, щоб краще жилося

 

ДЕВІЗ: Разом нас багато

              Нас не подолати,

              Ми дружні всі,

              Не б’ємося

             «Соколами» звемося.

 

                                                                   ПАСПОРТ

Рою «Соколи»

  1. Регіон: Закарпатська область
  2. Район: Мукачівський район
  3. Назва населеного пункту: с. Плоске
  4. Повна юридична назва закладу освіти, при якому організовано рій: Плосківський ліцей Полянської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області
  5. Поштова адреса: с. Плоске 266, Мукачівський район, Закарпатська область, 89311
  6. Контактні телефони: 0660525622
  7. E-mail: :  ploskeshkola@ukr.net
  8. Сайт: https://ploske.school.org.ua/
  9. Ройовий : Сможаник Артем
  10.  Педагог-виховник: Копосович Іван Іванович ( моб. тел. 0502547647)

 

  1.  СКЛАД РОЮ (до 8 осіб)

№ з/п

Прізвище, ім`я

Рік народження

Клас

Обов`язки (ройова посада)

Домашня адреса

1.

Мориляк Євген Віталійович

14.04.

2010

 

хорунжий

Павлово, 9

2.

Сможаник Артем Іванович

05.04.2010

 

ройовий

Оленево, 6

3.

Попович Денис Іванович

18.06.2010

 

джура

Плоске, 155

4.

Кондря Василь Іванович

12.01.2010

 

джура

Плоске, 9

5.

Бровко Олександр Тарасович

08.02.2010

 

джура

Плоске, 152

6.

Лізанець Вероніка Євгенівна

31.07.2010

 

джура

Оленьово, 97

7.

Туряниця Марина Анатоліївна

13.09.2009

 

джура

Плоске, 131

8.

Блискун Ян Едуардович

28.06.2010

 

джура

Павлово, 97

Зміст діяльності рою «Соколи»

протягом 2022-2023 навчального року

    Зважаючи на події сьогодення, військово-патріотичний напрямок – один із пріоритетних у виховній роботі закладів освіти. Адже  дуже важливо, щоб освітній заклад  став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність за неї, самовіддано розбудовувати країну, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української нації та встановленню  миру й злагоди в суспільстві.                          Формуванню національно свідомої та  патріотично налаштованої особистості сприяє брати участь у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»). У рамках цієї гри в  закладі   організовано козацький рій «Соколи», який діє під гаслом: За синє небо, за жовте колосся, боротися треба, щоб краще жилося.

Рій входить до складу центру суспільно корисних справ учнівської ради закладу. Саме юні джури стали рушійною силою у проведенні благодійних заходів та акцій милосердя. Усвідомлення молоддю того, що великі справи починаються із маленьких вчинків (посадженого дерева, допомоги ближньому) призводить не лише до конкретних дій, але й до набуття позитивного досвіду громадської співучасті, формують в учнів  патріотизм та активну громадянську позицію. 

Практика творіння добра повинна стати повсякденною звичкою і тільки об’єднавшись разом ми здатні змінити світ на краще. «В єдності - сила! В силі – перемога!» - таким гаслом  керуються члени рою «Соколи» .

У наші дні, як ніколи, українці пройнялися духом єдності, усвідомлення себе як нації. Однак за наше мирне майбутнє віддають своє життя сотні співвітчизників. Ліцей активно  допомагає тим, хто захищає нашу країну, хто ризикує кожен день своїм життям заради миру і спокою в Україні, заради єдності Батьківщини.

  1. Маскувальні сітки для воїнів 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

 У нашому закладі освіти проводиться волонтерська акція «Сплети сітку». Учні із задоволенням плетуть маскувальні сітки для воїнів 128-ї окремої  гірсько-штурмової бригади, які для них життєво необхідні, адже проста, на перший погляд,  сітка може врятувати життя не одному українському воїну.  Плетуть на перервах, після уроків, навіть у  вихідні дні.

          Протягом навчального  року   передано бійцям десять сіток. У даний час триває робота над наступною сіткою.

  1. Урочисті заходи із відзначення державних свят, вшанування пам’яті загиблих воїнів АТО, захисників України, випускників ліцею Калабішки Олексія та Каналоша Івана.

На жаль, Україна в наш час змушена відстоювати цілісність своїх територій і наслідки гірких подій сьогодення, не оминули мешканців наших сіл. Під час повномасштабного вторгнення російських військ, героїчно загинули випускники ліцею Калабішка Олексій та Каналош Іван. У закладі встановлено стенд колишнім вихованцям, а нині загиблим героям. Важливість виховання підростаючого покоління у дусі справжнього патріотизму складно переоцінити, тож кожного року в день загибелі бійців юні джури готують урочисті заходи вшанування пам’яті бійців. Ці люди — справжні герої. Пам’ятати й молитися за воїнів-захисників України, що загинули за її світле майбутнє, – наш щоденний обов’язок, адже сенсом їх життя була Україна. Кожен з них заплатив найвищу ціну – своє життя...

  1. Патронат могил загиблих воїнів АТО, випускників

Протягом року рій «Соколи», займаються патронатом могил загиблих воїнів, з метою вшанування та збереження пам’яті  про відважних земляків, воїнів Світла. Джури доглядають за прапорами, які встановлені на могилах, покладають квіти та вшановують героїв хвилиною мовчання. Саме героїчні подвиги українського народу та видатні особистості і їх діяльність мають стати прикладами для наслідування дітьми, молоддю, усіма громадянами нашої країни.

  1. .  Проведення спортивних змагань .

               Відомо, що спорт позитивно впливає на людину, є корисним для здоровя дорослих та дітей. Заняття спортом роблять дітей організованими,  дисциплінованими, тож наші вихованці беруть активну участь у різних спортивних змаганнях. Вони займали призові місця у змаганнях: фінальний тур чемпіонату Закарпатської області з волейболу «Дитяча ліга»; змагання з волейболу серед команд дівчат і хлопців 2008 і молодші; першість області серед команд ДЮСШ з волейболу; фінальний тур чемпіонату Закарпатської області з волейболу. 

 

5.Участь у національно-патріотичних заходах .

Члени рою «Соколи» є активними учасниками різних національно-патріотичних заходів, які проводяться в нашому ліцеї та  ТГ. Адже, як відомо, це формує в особистості ціннісне ставлення до навколишньої дійсності та самої себе, активної за формою та моральної за змістом, життєвої позиції.  

         Наші джури брали участь у таких заходах: День Соборності України, День пам’яті героїв  Крут,  День Революції гідності, вшанування Героїв Небесної Сотні, Міжнародного дня української мови,  «Захисники України: історія і сьогодення», День Незалежності,  День вишиванки, День пам’яті та примирення.

З метою збереження українських звичаїв та традицій в Полянській ТГ щорічно вітають усіх з Різдвом та колядують. Учасники рою беруть участь у Різдвяній коляді, де вітають всіх жителів  і переселенців нашої громади з різдвяними святами.

 

 

6. Проведення благодійного ярмарку .

У жовтні 2022 року пройшов благодійний ярмарок «Полянська ватра». Рій «Соколи» підготував чимало поробок ручної роботи, смачних тістечок, декоративних виробів для продажу у благодійному ярмарку «Руками дітей для потреб ЗСУ». У ході проведення ярмарку зібрано 9800 гривень.  Крім того, на ярмарку, який був проведений у ліцеї, було зібрано 2900 гривень. За цю суму закуплено та передано продукти харчування і солодощі для воїнів ЗСУ, які зараз боронять нас.

  1. Проведення доброчинних акцій.

Сучасний громадянин України має бути добрим, чуйним, не байдужим до чужого горя.  З метою формування саме цих якостей в  закладі учні, які входять до рою «Соколи», проводять щорічні акції доброчинності «Даруємо радість дітям…» та «Ніхто не буде самотнім». Вони неодноразово відвідували Свалявський будинок дитини. Крім того, кожного року до Дня людей похилого віку у рамках  акції «Ніхто не буде самотнім», учасники рою відвідують жителів сіл Плоского та Оленьова, допомагають їм по господарству  і  приносять  продуктові набори. Протягом всього часу вони  наглядають за ними, намагаються  бути   якомога  душевними

співрозмовниками.

         Кожного року учні  намагаються зробити наше село чистішим, наблизивши його до Європи. Зокрема проводять екологічні акції «Закарпаттю чисте довкілля» з благоустрою територій біля пам’ятників, річки та території сільського стадіону. Брали участь у Всеукраїнському благодійному проєкті #Flowers4school, який спрямований на озеленення українських шкіл. В рамках цього проєкту вихованці рою висадили 500 цибулин квітів(тюльпанів, нарцисів, гіацинтів та крокусів). 

Відповідно до екологічної ініціативи Президента України «Зелена країна» було організовано озеленення території закладу, висаджено плодові та декоративні дерева (горіхи, яблуні, сливи та сакури).

    Пам’ятаймо ми не маємо права руйнувати те, що створювалось не нами. Ми повинні берегти рідну землю, все розмаїття живого від малесенької комахи до могутнього зубра. Не дозволяймо собі забруднювати річки та ставки, не засмічуймо землю, якою ходимо, економно використовуймо природні ресурси.

  1. Відпочинок у таборі «Олімпія».

 

   Літа кожна дитина чекає з нетерпінням, адже, це час коли можна по-справжньому відпочити.  Табір «Олімпія» - одне із таких місць.  Наші джури уже кілька років поспіль  змістовно проводять час. Вони беруть участь у цікавих конкурсах: інтелектуальних, спортивних, гумористичних та мистецьких. Протягом табірної зміни для зміцнення здоровя   проводяться спортивні ігри, естафети та « Козацькі розваги».

 

9. Підготовка до участі у ІІ етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Відродження України неможливе без пробудження національної свідомості українського народу, української молоді. Доля України залежить від тих, хто сьогодні сидить за партами. Одним із головних завдань виховання в сучасних закладах освіти України є формування національної самосвідомості, завдяки якій учень глибше розуміє свій народ, його історію, духовність і культуру, а також свої якості, здібності й  можливості, виробляє основні напрямки своєї діяльності, накреслює  й успішно утверджує свою життєву позицію. Український народ завжди прагнув відновити козацькі звичаї. Одним із завдань джур нашого закладу освіти є проведення  протягом року просвітницьких годин для першокласників, на яких вони навчають їх правил поведінки козаків, вивчають Кодекс честі, козацькі заповіді милосердя.

 На базі Полянської громади 25 травня відбувся І етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») для роїв закладів освіти  Полянської ТГ. В підсумку рій нашого закладу «Соколи» здобув І місце і відзначений грамотою відділу освіти , молоді та спорту.

Сьогодні ми приречені воювати, приречені перемагати. Український народ вкотре довів свою спроможність захищати власну державу. Адже Батьківщину, нашу Україну зламати не можна. Юні  джури свідомо ставляться до своїх обов’язків громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність за свою державу, сприяти єдності української нації та встановленню  миру й злагоди в суспільстві. 

У своїй діяльності вони співпрацюють із педагогами закладу, органом учнівського самоврядування, учнями, батьківською громадськістю та радою закладу освіти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора