A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Плосківський ліцей Полянської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області
Закарпатської області

Вітаємо з переможця МАН!!!

Дата: 24.03.2022 11:24
Кількість переглядів: 80

 

ОСВІТА - НАЙПОТУЖНІША ЗБРОЯ

       Під таким гаслом 22 – 23 березня пройшов завершальний тур ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту Малої академії наук України у відділеннях історії, науки про Землю, філософії та суспільствознавства.

      У конкурсі-захисті (секція "Історичне краєзнавство") з темою «ЩОДЕННИКИ ОЛЕКСАНДРА ДУХНОВИЧА ЯК ХРОНІКА ЕТНОКУЛЬТУРНОГО ВІДРОДЖЕННЯ НАШОГО НАРОДУ» взяв участь учень Плосківського ліцею Бомбушкар Анатолій (науковий керівник- вчитель укр..мови та літератури Шипович Ю.Ю.)

   Провівши дворічне дослідження, юний вчений досконало вивчив особисті записи великого русинського Будителя, які той вів від 1825 по 1864 рік, дослідивши також автобіографію Духновича. Це збірники-щоденники:

- «Horrerum lectorum»(Вулик прочитаного; 1825);

- «Privatae cogitationes» (Особисті роздуми; 1832);

- «Selecti sermones» (Зібрані промови; 1848);

- «Записки Олександра Духновича. 1858»;

- «Записки Олександра Духновича. 1861»;

- «Записки Олександра Духновича. 1863».

     Анатолій у кінці свого дослідження підсумував, що мемуарна спадщина Олександра Духновича допомагає нам, сучасникам, зрозуміти складну соціально-політичну ситуацію та культурно-національну орієнтацію русинського люду перед та за Карпатами у 50-60-х роках XIX ст. Збірки-щоденники цього періоду показують, як ледь пробудженому національному життю нашого люду загрожували все нові й нові хвилі угорської шовіністичної експансії.

     Олександр Духнович із усіх сил старався протистояти денаціоналізаційній загрозі, що нависла над його одноплемінниками, але, на жаль, далеко не завжди виходило так, як цього бажав цей великий патріот своєї землі.

    У процесі нелегкої боротьби під час захисту АНАТОЛІЙ БОМБУШКАР виборов І місце і вже готується до ІІІ (Всеукраїнського) етапу конкурсу-захисту МАН України.

    Тож щиро вітаємо з високими досягненнями та бажаємо Толіку і його наставнику Шиповичу Ю.Ю. мирного неба і перемог на наступному (Всеукраїнському) етапі конкурсу захисту МАН України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора